Diari d’un jove tancat en un orfenat (1931-1945)

Sol(s) és un document singular i excepcional, un diari d’un jove, Joan Campmany, que resta tancat durant tretze anys (1931-1945) en un orfenat de Catalunya, El Patronat Ribas. Un diari que ens descriu amb detall la vida en la institució durant la República, la Guerra i la Dictadura franquista i com aquests canvis sociopolítics van repercutir en la quotidianitat dels orfes. Sol(s) és també un testimoni que denuncia, en primera persona, els abusos de poder i els maltractaments físics i psíquics que patien els infants per part de la institució.

Un diari aterridor i ferotge, però també tendre i sublim, que va elaborar en Joan Campanya pàgina a pàgina, entre els disset i els divuit anys, just després d’abandonar per sempre l’orfenat Ribas. La seva narrativa té un valor literari, però també antropològic i històric.

El manuscrit va ser transcrit amb molta cura per la filla d’en Joan, Rosa Campmany, i ha mantingut la frescor de l’escriptura del jove i la correcció del llibre, que inclou fotografies del centre i del manuscrit, i un pròleg de l’antropòleg Josep Maria Comelles, va ser a càrrec del Col·lectiu Bauma.

El disseny del llibre, inspirat en els diaris de postguerra, s’edita en format tapa dura i amb paper offset en to crema. En la maquetació es fa ús d’uns marges especialment generosos per a permetre una lectura relaxada de la narració. I la tipografia de títol correspon a la cal·ligrafia de Joan Campmany, presa del manuscrit original, procurant visibilitzar l’autoria d’aquest document íntim i únic, testimoni quotidià de fets injustament silenciats.